Buna ziua, am 21 de ani, sunt din Cta si am cateva intrebari cu privire la o mostenire. Mentionez ca nu am avut deloc bani de consultanta juridica, deci cu exceptia catorva informatii generale, sunt complet neavizat.
Mai intai sa va descriu in mare care e situatia mea:
In februarie 2008 a murit bunicul meu din partea mamei, apoi in septembrie 2008 si mama.
Bunica din partea mamei mai traieste. De asemenea traieste si fratele mamei mele (care e casatorit si are doi copii). Eu nu mai am frati, tata traieste si el. Alte persoane indreptatite la mostenire nu sunt.
Nici bunicul si nici mama mea nu au lasat vreun testament.
Pt simplificarea discutiei, presupunem ca tot ce ar putea fi mostenit (e vorba doar de terenuri intra si extravilane), atat ale bunicilor din partea mamei cat si ale parintilor mei, au fost obtinute de ei in timpul casatoriei.
1) Ignorand situatia de la intrebarea 2, daca am fi facut (mama mea, cat era in viata, si apoi eu, mai tarziu) tot ce era de facut in vederea intrarii in posesie a mostenirii cuvenite, care dintre persoanele de mai sus era indreptatit sa primeasca ceva, si in ce cote? Spun care dintre ele, pt ca presupun ca verisorii mei nu au ce sa primeasca, dat fiind faptul ca ambii lor parinti sunt in viata. Ca sa stiu ce-am pierdut (sau poate nu). De asemenea, la cat as fi avut dreptul din apartamentul proprietate a parintilor mei?
2) Din diferite probleme, mai ales financiare (care si acum persista), nici eu si nici parintii mei nu ne-am interesat de mostenire sub nici o forma, adica n-am facut nici un demers legal. Nici eu nu m-am interesat deloc de informatii, nici macar de pe internet.
Si acum, pt ca unchiul meu i-a cerut tatalui meu o copie dupa certificatul de deces al mamei, am descoprit cu stupefactie niste informatii nu tocmai linistitoare pe internet. Sper ca le-am inteles eu gresit, si mai am macar o parte din drepturi.
Iata deci textele cu pricina:
La mostenire.ro: "Daca doresc sa accepte succesiunea, mostenitorii trebuie sa faca dovada acceptarii mostenirii in termen de 6 luni de la decesul autorului. In caz de renuntare la mostenire aceasta se face printr-o declaratie expresa la notar, in cele 6 luni de la deces. Dupa acest termen, dreptul de a accepta sau de a renunta se prescrie, succesibilul devenind strain de mostenire."
Si tot de undeva de aici de pe forum, userul ne_nicku spune "daca sunt mai multi mostenitori de acelasi fel, unul accepta mostenirea in 6 luni de la data decesului autorului iar celalalt nu face nimic in sensul asta, ultimul nu va primi nimic, va fi considerat strain de mostenire."
Deci pana la urma care e treaba? Vad un termen de 6 luni. Mama a murit de o boala grava (cancer), un motiv in plus sa nu-si bata capul cu mostenirea de la tatal ei. Se observa ca a murit la mai mult de 6 luni de la moartea bunicului meu, dar n-a facut nimic. Nici eu n-am facut nimic de la moartea mamei. Ce era de fapt de facut, mai exact cum sa fac dovada acceptarii mostenirii in termen de 6 luni de la decesul autorului???
Asta inseamna ca, daca aveam vreun drept de la mama (la partea ei din ce-a ramas de la bunicul), pt ca ea n-a facut nimic, am pierdut si eu automat dreptul la acea parte de mostenire? Mai rau, nici eu n-am facut nimic dupa ce-a murit ea, deci mi-am pierdut dreptul asupra vreunei parti din apartamentul pe care-l avea mama cu tata, iar acum tata e unic proprietar???
Mostenirea se accepta expres sau tacit. Acceptarea tacita este atunci cand succesibilul se comporta ca un proprietar, adica administreaza bunurile defunctului etc. Daca unchiul a deschis succesiunea de pe urma bunicului Dvs., notarul ar trebui sa cheme la dezbaterea succesiunii pe toti cei in drept sa mosteneasca.
Stati linistit/a. Nimic nu este pierdut.
Partea din averea bunicului se imparte intre dvs. si unchiul dvs.(fratele mamei)
Partea din averea mamei se imparte intre tatal dvs. si dvs.
1) La mostenirea bunicului au calitatea de mostenitori urmatorii:
-bunica dvs cu o cota de 1/4 din msotenire;
- fratele mamei dvs cu o cota de 3/8 din msotenire;
-dvs cu tatal dvs care culegi impreuna partea mamei dvs de 3/8 din mostenire;
Cu privire la mama dvs se pune problema unei alte msoteniri.
Astfel, se imaprte doar 1/2 din apartament care e bun comun al mei dvs si al
tatalui dvs, astfel impartiti cu tatal dvs doar 1/2 din apartament.
Acceptarea mosteniiri se paote face expres sau tacit.
Dvs va trebui sa faceti dovada acceptari tacite a msoteniriii.
Presupun ca deschiderere succesiunii de catre unchiul meu e metoda expresa. Presupun ca n-a facut-o pana acum, pt ca atata timp cat era in viata, mama n-a primit nici o chemare la dezbaterea mostenirii din partea unchiului.
Dar eu de unde sa stiu daca unchiul meu n-a administrat cumva bunurile defunctului? Corect ar fi sa n-aiba acest drept fara dezbaterea succesiunii... Deci ar mai fi aceasta problema...
Dar in cazul meu versus tata, el bineinteles ca s-a comportat ca un proprietar, pt ca a platit impozitul, intretinerea etc. Intrebarea care ramane e, eu am pierdut partea mea din apartamentul parintilor, pt ca nu m-am dus la notar in termen de 6 luni sa deschid succesiunea? #-o
@Darie Tudor
Multumesc, mai am ceva sperante. Nu certitudini, pt ca vedeti din ceea ce spun ceilalti, eu nu stiu daca am cum sa fac dovada acceptarii tacite de exemplu, pt ca nu cred ca am acceptat ceva in mod tacit, iar in mod expres, am spus ca n-am deschis suucesiunea nici la notar, nici in Justitie.
@Daniel Coman
Va multumesc pt cote, m-ati luminat un pic in aceasta privinta :D
Problema mea ramane, din cate vad eu, ca nu prea am acceptat nimic in mod tacit. Daca in cazul bunicilor e posibil ca nici unchiul meu sa nu fi acceptat tacit, in cazul parintilor chiar nu stiu ce-as fi putut face, pt ca asa cum am spus mai sus, tata a administrat apartamentul, eu nici n-as fi avut cum (cum sa platesc impozitul sau intretinerea sau curentul pe numele meu, cand apartamentul aparea peste tot ca detinut de X X-ulescu (impreuna cu sotia)?
Mostenire
az14
Buna seara am o mare rugaminte sa ma lamuriti daca se poate Parintii mei in perioada casatoriei lor au achizitionat un apartament, dar mama mea a ... (vezi toată discuția)